125 let od narození Gustawa Morcinka

05.09.2016 07:52

Gustaw Morcinek

Když v šestnácti letech začal fárat, vypadalo to, že horníkem bude celý život. Na rozdíl od jiných, měl ale štěstí. Spolupracovníci ze šachty si velmi brzy všimli jeho talentu a složili se mu na školné. A tak svět poznal spisovatele a publicistu Gustawa Morcinka. Ten se narodil v roce 1891 v chudé rodině v osadě Žabkov v Dolech. A na své kořeny nikdy nezapomněl. „Morcinek byl jedním z prvních spisovatelů, který do svých románů zahrnul život slezských horníků,“ potvrdil karvinský rodák Jozef Chmiel. Byly to třeba knihy Wyrabany chodnik a Górniczy zakon. Morcinkův román Czarna Julka je vzpomínkou na jeho dětství v Žabkově.

Tolik anketa Sedmičky "Kdo je největší rodák z Karviné". Více se dozvíte na zájezdě spolku dne 28.9.2016 do Skoczowa.

Ale nejen to. Návštěva továrny na klobouky vás seznámi, jak se dělá tento módní doplněk. Na náměstí můžete navštívit až tři muzea a z kopce Kaplicówka se otevře nádherný pohled na Beskydy. Nedaleké Ochaby skrývají malebný skanzen, kde je připravená i ochutnávka Slezských specialit.

Zajimavostma z Žabího kraje obohatí zájezd Mgr. František Buba, organizátor a průvodce zájezdu.

 

Více na: https://magazin.e15.cz/regiony/kdo-je-nejvetsi-rodak-karvine-hlasujte-v-ankete-sedmicky-849713#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

—————

Zpět