Po stopách Petrovicko - Karvinské dráhy

05.09.2016 07:37

Už po třetí a naposled v roce 2016 se vydáme na toulky Karvinou. Vždy zajímavý výklad paní Kravčíkové uprostřed karvinské scenérie nás tentokráte seznámí s místy kde vedla "ona", dnes už tajemná, železniční trať.

V roce 1898 byla dokončena trať, vedoucí z obce Petrovic do okresního města Fryštát a dále přes obce Ráj a Darkov do staré Karviné (dnešní Karviné-Doly). Železniční trať napojila zmíněné obce na Severní dráhu Ferdinandovu. Trasa prohlídky bude sledovat dnes již neexistující železniční spojení mezi Fryštátem, Rájem a Darkovem (asi 2 km), po němž se zde nachází řada více či méně nápadných reliktů. Kromě toho se v blízkosti zvolené trasy vyskytuje několik architektonicky významných budov, ať už měšťanská škola tvůrců Koláře a Rubého, areál starých lázní Darkov či tzv. Janečkův mlýn. Tematicky se prohlídka soustředí především na fryštátské předměstí, které se začalo dynamicky rozvíjet na konci „století páry“. Návštěvníci tak budou seznámeni s některými zajímavými průvodními jevy rostoucího průmyslového města v jeho středoevropském kontextu. Průvodce – Mgr. Agáta Kravčíková, absolventka oboru Historie na Ostravské univerzitě Ostrava, v současnosti doktorandka na Filozofické fakultě OUO.

Sraz 15.9.2016 :V 16.00 u restaurace Praha na šestce, resp. naproti u staré železniční zastávky Karviná-Fryštát pro zdatnější chodce.

                          V 16.45 - 17.00 u archivu na Fryštátské 55/17 pro méně zdatnější.

—————

Zpět